VÁŽENÍ ZÁKAZNÍCI, PŘIJĎTE SI UDĚLAT RADOST V NAŠEM CENTRU ZAHRADNÍHO DESIGNU. ZAHRADNÍ NÁBYTEK, SPRCHY, VENKOVNÍ KUCHYNĚ, ZAHRADNÍ TECHNIKA, VŠE OD SVĚTOVÝCH VÝROBCŮ V DOKONALÉ KVALITĚ.

Zimní řez stromů

Jak na zimní řez stromů ve vaší zahradě – 6 nejdůležitějších tipů

Zimní řez je velmi důležitý pro vaši úrodu, ale také z estetického hlediska. Správné provedení zimního řezu je zásadní pro znásobení úrody, omlazení a zdravý růst dřeviny.

Pro ovocné dřeviny je řez velmi potřebný, protože oživí korunu stromů a znásobí úrodu. Větve také díky řezu zesílí a stromy rychleji vyrostou. Přístup světla potřebného k dozrání plodů a ke skvělé chuti, je výrazně rovněž výrazně větší než u dřeviny bez péče. Čím košatější je koruna stromu, tím více živin strom také spotřebuje. Takto vyčerpané stromy urodí méně ovoce. Ideální je zimní řez provést od listopadu zhruba do začátku dubna.

 

 1. Pozor na mrazy

Řez provádíme tehdy, když je teplota venku nad nulou, protože hrozí zamrznutí větví. Začneme až tehdy, když budete mít jistotu, že největší mrazy už pominuly. Ideální teplota na zimní řez stromů je kolem 2-5 °C. Ideální nejsou ani příliš vysoké teploty.

Peckovice je vhodné řezat začátkem podzimu, stromy dužnatých plodů naopak v předjaří.

 

 2. Používejte kvalitní nářadí

Použitím kvalitního a odpovídajícího nářadí si velmi ulehčíme práci. Ostré a kvalitní zahradní nůžky či pilka navíc prospějí i samotné dřevině, neboť střih či řez je pak hladký a čistý. Minimalizuje se tím plocha, kterou mohou do dřeviny vstoupit patogeny a rána se snadno hojí. Základní výbavou pro řez dřevin jsou bezesporu zahradnické nůžky, pákové nůžky pro odstranění silnějších větví a zahradní pilka či rámová pilka pro větve o průměru větším než 30mm. Pro odstranění starých a silných kosterních větví je nejsnadnějším řešením použít lehkou motorovou nebo AKU pilu. Ta je méně náročná na údržbu i servis a naopak mnohem jednodušší pro samotné použití. V případě potřeby přesného začištění okraje řezu je vhodné použít zahradnický nůž, tzv.žabku.

 

3. Určíme si, kdy jaké dřeviny budete řezat

Zimní řez prospívá zejména jádrovinám jako jsou jabloně či hrušky. Pokud chceme ořezat peckoviny jako nektarinky, třešně, některé druhy broskví apod., je vhodné provést řez těsně po sklizni plodů na podzim. Peckoviny stříhané v zimních měsících jsou velmi náchylné na choroby. Když začnou na dřevinách rašit listy, seřezávání se raději již vyhneme. Stromy se totiž tehdy probouzejí a aktivuje se v nich míza.

 

4. Zhodnoťte stav koruny stromu

Před samotným řezem je třeba se rozhodnout, které větve odstraníte. Nejprve odstraňte suché nebo nalomené větve, popř.pahýly. Vytvořte si hrubou představu, jak by měl strom vypadat a čeho chcete řezem dosáhnout.

Během prosvětlování koruny vždy řežte ty větve, které rostou směrem k zemi, kříží jiné větve nebo rostou do středu koruny. Prostor mezi větvemi v koruně by měl být zhruba 20-30 cm. Při řezu větví veďte řez těsně u větevního kroužku. Pokud byste nechali část větve s očky, v budoucnu by z něj mohly vyrůst další plané výhonky nebo může dojít k nepěknému zhutnění rostlinného pletiva. Snažte se usměrňovat hlavní větve do vodorovné polohy a vytvořit v koruně patra. Právě díky „patrovitosti“ koruny vytvoříte lepší přístup světla i vzduchu k plodům a lépe pak tyto plody můžete i sklízet. Posledním krokem je zkrácení nejvzdálenějších větví. Malé větve sestřihněte tak, aby nejvrchnější poupě směřovalo tam, kde v budoucnu chcete mít větev.

Pamatujme na důležité pravidlo: Celkově bychom strom neměli řezem připravit o více než 1/3 hmoty. Některé staré stromy nebo stromy, u kterých nebyl řez dlouho proveden potřebují vedle naší trpělivosti i několik let, než je uvedeme do stavu dle svých představ. Ztrátou velké části hmoty mohou stromy i odumřít či se stát náchylnými k napadení chorobami.

 

5. Ukliďme po sobě co nejdříve

Nezapomínejme po řezu spadané větve co nejdříve posbírat a odklidit ze zahrady do kompostu. Kvůli organickému odpadu může dojít k plísňovým onemocněním trávníku jako plíseň sněžná apod. Pro lepší zpracování a následné zkompostování hmoty jsou vynikajícím pomocníkem drtiče či štěpkovače větví. Dřevo z ovocných druhů dřevin je také velmi aromatické a hodí se například do grilu či udírny!

 

6. Nezapomeňme také na vyčistění nářadí

Zaschlá rostlinná šťáva na nůžkách či pilovém listu výrazně snižuje kvalitu a čistotu střihu i řezu. S pilkou, která má list znečištěný je navíc práce mnohem namáhavější. Pro nás se stal skvělý pomocník speciální sprej na vyčištění a promazání čepelí plotostřihu. Stejně dobře funguje i na zahradnické nůžky či vyčištění pilového listu zahradní pilky. Nakonec zkontrolujeme i samotné ostří čepelí nástrojů, a pokud je třeba, nabrousíme je. Skvěle nám poslouží kvalitní brousky na nůžky nebo nože.

 

 

 

Zimní řez stromů
Vytvořeno24.10.2023
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všeNepovolovat cookies